четвртак, 30. април 2009.

BAR


Barsko kopneno područje ima površinu od 506 km². Najviša tačka opštine je planina Rumija na nadmorskoj visini od 1596 metara. Bar ima prosječno 270 sunčanih dana godišnje i spada među najsunčanija mjesta južne Evrope. Klimu karakterišu duga i topla ljeta, a srednja godišnja temperatura iznosi 15,5°C, u julu 23°C, a januaru 10°C.


Stari dio grada, Stari Bar, pominje se u dokumentima koji potiču iz 10. vijeka. I pored mnogih zemljotresa i ratova, sačuvani su ostaci zidina i tvrđava sa kojij je predivan pogled na cijeli grad i okolinu. Na samom ulasku u grad nalazi se drvo masline staro između 2.000 i 2.500 godina. Jedna od tri najstarije masline na svijetu i još uvijek daje plodove.Barsko kopneno područje ima površinu od 506 km². Najviša tačka opštine je planina Rumija na nadmorskoj visini od 1596 metara. Bar ima prosječno 270 sunčanih dana godišnje i spada među najsunčanija mjesta južne Evrope. Klimu karakterišu duga i topla ljeta, a srednja godišnja temperatura iznosi 15,5°C, u julu 23°C, a januaru 10°C.

Obalom, zapadno od Bara, nailazi se Sutomore, smješteno uz predivnu pješčanu plažu pored koje su nanizani brojni hoteli, odmarališta i kuće. Dalje put vodi kroz pitoma primorska mjesta Buljaricu, Čanj i mnoga druga, uz obilje sunca i netaknutu prirodu. Ovaj dio obale završava se ljupkim gradićem Petrovcem koji sve više postaje turistički centar sa kvalitetnom ponudom i turističkom uslugom.

2 коментара: