понедељак, 6. април 2009.

TURISTICKA FUNKCIJA



Plaze I mogucnost njihove valorizacije

”Mrkojevicku rivijeru“posjeti godisnje oko 15000 turista.U strukturi posjetioca vodece mjesto imaju gosti iz Srbije.Divne plaze,izuzetan hidroklimatski komleks,impresivne pejzazno-ambijentalne karakteristike uticali su da na ovom djelu mnogi turisti provedu svoj odmor.Na mrkojevickim plazama se se odmaraju I brojni iseljenici iz ovih krajeva,stanovnici Bara I Ulcinja I mjestani.

Pored brojnih plazica(Trlila,Nisice,Marin Ploca,Mali Pjesak,Peskic…) koje imaju lokalni I izletnicki karakter,postoje I dvije javne plaze:VELIKI PIJESAK I UVALA MASLINA.


VELIKI PIJESAK se nalazi pri dnu istoimene uvale,izmedu rta Pontica sa hridom Veliki Kamen I rta Meret.Plaza je lucnog oblika,duzine 480m.Kapacitet plaze je 2784 kupaca,podloga je sljunkovita.




Pejzazno–ambijentalnu vrijednost plaze upotpunjuje pojas mediteranske vegetacije koji se pruza na svega 50m od obale.Za sada se plaza koristi samo u kupalisno–rekreativne svrhe,mada je priobalno more izuzetno atraktivno za podvodni ribolov I sportive na vodi.Uz plazu je neophodno izgraditi manje marine sto bi podstaklo razvoj jahting–turizma ali I lokalnog pomorskog turizma.




Uvala Maslina(Utjeha) je plaza koja se nalazi pri dnu istoimene uvale izmedu rta Komina I rta Ademov Kamen.Plaza je duga 185m.Kapacitet plaze Uvala Maslina je 1050 kupaca.Plaza je izgradena od drobinskog materijala precnika do 5cm.U njenom produzetku,prema obliznjim rtovima obala je stjenovita sa brojnim klifovima pa je pogodna za skokove u vodu.


Neposredno iza plaze je maslinjak po kojem je plaza I dobila ime,dok su okolni tereni obrasli makijom.Plaza je opremljena svom potrebnom infrastrukturom.

3 коментара:

  1. Nisam znala za Mrkojevićku rivijeru,i ove plaže da tu spadaju,fino,bila sam.

    ОдговориИзбриши
  2. znam da je pogled na plaže od mrkojevića fantastičan,bila sam na tim plažama užitak je savršen.

    ОдговориИзбриши
  3. Znam da je pogled fantastičan,oduševljavajući,ove plaže su isto prelijepe.

    ОдговориИзбриши