петак, 8. мај 2009.

DOGAĐAJI U BARU

INTERNACIONALNI TV FESTIVALI

To je zapravo smotra televizijskog stvaralastva, koja se u Baru odrzava jos od 1995. godine. Internacionalni TV festival, u Baru se obicno odrzava u novembru i traje nekoliko dana. Na festivalu ucestvuju domaci autori, ali i veliki broj tv stvaralaca iz Evrope i svijeta. Smotra TV stvaralastva u Baru ima za cilj, prezentaciju i takmicenje televizijskih stvaralaca u nekoliko segmenata televizijskog izraza, a najvise u dokumentarnom i ekoloskom programu. Tih dana Bar je gost poznatih reditelja iz Italije, Ceske, Madjarske kao i Srbije i Crne Gore. Poslednjeg dana trajanja Internacionalnog TV festivala, strucni ziri dodjeljuje razne nagrade najbolje emisije u dokumentarnom, ekoloskom i drugim programima.

SUSRETI POD STAROM MASLINOM

Takodje je jos jedna zanimljiva manifestacija koja promovise kulturu i pjesnicko stvaralastvo. Ta manifestacija se u Baru tradicionalno odrzava, u novembru mjesecu, od 1987. godine. Najvise je posvecena djecijem stvaralastvu kao i djelima djecijih pisaca i pjesnika. Manifestacija, „Pod starom maslinom“ traje nekoliko dana, i osim prezentacija knjiga i zbirki poezije djecijih pisaca, program manifestacije karakterisu i likovni te literarni radovi na temu „Maslina, mir, prijateljstvo“. Najvecim dijelom manifestacija se odrzava se u mjestu Mirovica, gdje se nalazi stablo cuvene, preko 2.000 godina stare masline. Poslednjeg dana manifestacije, barski osnovci, kao i pisci, u dvoristima osnovnih skola, sade maslinovo drvo, a kao zelju da se mir i prijateljstvo medju ljudima sire, simbolicno bacaju u more i vijenac napravljen od maslinovog granja.

FESTIVAL VINA I UKLJEVE

Jos jedna tradicionalna manifestacija, koja se odrzava u unutrasnjosti opstine Bar, tacnije u mjestu Virpazar, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Bara. S obzirom da se mjesto Vipazar nalazi tik uz Skadarsko jezero, zastitni znak manifestacije iz godine u godinu je ne samo mjesto Virpazar, nekada najpoznatiji crnogorski pazar, vec Skadarsko jezero u cjelini. Na „Festivalu vina i ukljeve“ ucestvuje veliki broj gradjana Bara, Podgorice, turista, i drugih posjetilaca, koji osim degustacije jezerske i rjecne ribe, uzivaju i u drugim cuvenim i tradicionalnim specijalitetima kao sto su priganice (przeni, okrug, slatki kolac), crnogorskoj rakiji ali i ukusu cuvenog crmnickog vina, koje se proizvodi u istominenom mjestu, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Virpazara. Manifestacija traje obicno jedan dan i odrzava se u decembru.

Нема коментара:

Постави коментар