субота, 9. мај 2009.

LOKALNE ATRAKCIJE GRADA BARA

MANASTIR RIBNJAK nalazi se u selu Zupci. Na mjestu današnjeg manastira Ribnjak postojali su ostaci crkve koju je po legendi podigla Jelena Anžujska Nemanjić.
Manastir sačinjavaju: crkva posvećena sv. Vasiliju Ostroškom, krstionica i konak.
Gornja crkva iznad manastira Ribnjak, na brdu Gradac, posvećena je Časnom krstu a podignuta je nakon borbi za oslobođenje 1877-78. Priča se da je kralj Nikola ovdje dolazio da bi pratio operacije za oslobođenje. Crkvu koja se nalazi na brdu podigli su dva serdara i jedan senator kneževine Crne Gore krajem XIX i početkom XX vijeka kao zavjet posle oslobodilačkih ratova. Višegodišnja tradicija odlaska na Ribnjak na dan Sv. Vasilija Ostroškog 12. maja, interesantna je i za brojne turiste.


Manastir Ribnjak
Minare Ali-age Hasećije..Sagradjeno je 1819. godine, a oštećeno u požaru 1912. godine i u brojnim zemljotresima. Visoko je 22m, izgradjeno od finog tesanog kamena. temeljna restauracija urađena je 2005. godine. Predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika orijentalnog graditeljstva na prostoru Crne Gore.


SELO GODINJE nalazi se u Crmnici, kraju čija je tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje čuvenog Crmničkog vina duža od 500 godina. Danas je Godinje jedna od najočuvanijih ruralnih cjelina od istorijskog značaja.
Prvi pisani podaci vezani za Godinje datira­ju još iz XIII vijeka, a u selu su još vidljivi tragovi boravka dinastije Balšica iz XV vijeka. Dominira tradicionalna arhitektura, kamene kuce s voltovima i konobama kao i objekti tipični za nekadašnji način života, kao što su gumna i mlinovi.
Kuče su zbijene i čine kompaktnu cjelinu koja podsječa na srednjevjekovna utvrdena naselja, sa puškarnicama na zidovima i zidovima debelim i do jednog metra. Sada su prilagođene modernim uslovima ži­vota, ali su, u najvećem dijelu sačuvale stari ob­lik i spoljašnji izgled i prava su poslastica za za­ljubljenike u tradicionalnu arhitekturu, netaknutu prirodu i degustatore vrhunskog crmničkog vina.

Godinje

Нема коментара:

Постави коментар