уторак, 5. мај 2009.

REKREACIJA U BARU

U koje god doba godine da postjetite Bar, lako cete poslije prvog dana razgledanja i upoznavanja grada zakljuciti da je to otovreni grad. Strucnjaci koji se bave socijalnim odnosima, ali i obicni ljudi, reci ce Vam da je Bar takav bio kroz vjekove, te i da ga danas krase osobine koje imaju drugi evropski i svjetski centri. U prvom redu u Baru vladaju skladni medjuljudski odnosi, pa u tom gradu u ljubavi i medjusobnom uvazavaju, zive gradjani tri vjeroispovijesti: pravoslavne, katolicke i muslimanske. Kao ma koji drugi primorski grad, Bar je i arhitektonski i urbanisticki, poslednjih decenija XX vijeka stekao renome pravog mediteranski sredjenog grada.

Zbog navedenih cinjenica i mnogih drugih razloga u Baru se zaista mozete odmarati, relaksirati i opustati na razlicite nacine. Ukoliko ste strogi pobornik zdravog nacina zivota, koji u ljetnjem periodu obavezno podrazumijeva: sunce, more, kupanje, suncanje, setnje u prirodi i laganiju ishranu, onda je 20 – tak barskih plaza pravo mjesto za Vas ljetnji odmor. Odmarajuci u ringistulima, pod suncobranima, ili prosto lezeci na pijesku u debeloj hladovini maslinovih ili borovih drveca, brzo cete se relaksirati, podsjecajuci se na dane kada ste dugo planirali takav odmor.

Kada se dobro opustite kupanjem i suncanjem u bistrom moru duz plaza na barskoj rivijeri, predlazemo predah uz neki vocni napitak ili laganiji koktel u mnogobrojnim barovima, koji se nalaze na vecini barskih plaza, te odmore u rastoranima ili na kafe – teresama.

Kada dani odmora vec polako pocnu da lice jedan na drugi, sigurni smo da ce promjena plana ljetovanja dobro doci. S obzirom da je Bar grad sporta, veoma lako sebi mozete organizovati sportski dan. U centru Bara postoje brojni sportski tereni za: fudbal, odbojku, kosarku, rukomet i sl..., pa ukoliko ste veoma uporni i zainteresujete jos nekoliko prijatelja, koje ste mozda tek upoznali na ljetovanju, veoma lako mozete organizovati mini- takmicenje ili neku zanimljivu utakmicu.

Medjutim, bitno je da saznate i da je Bar veoma poznat po nautickom turizmu, pa u gradu postoji i jahting klub, koji vec nekoliko godina uspjesno radi. Iako je nauticki turizam, u Crnoj Gori, pa i u Baru, tek u povoju, sve vise mladih zainteresovano je za ovaj sport, te se i osnivaci kluba trude da obezbijede sto bolje uslove za bavljenje tim sportom. Dakle, ako ste dobar jedrilicar, veoma lako u barskom „Jahting klubu“ mozete iznajmiti jahtu sa jedrima ili dogovoriti detalje oko unajmljivanja posade za plovidbu. Pa i ukoliko je jederenje Vas davnasnji cilj, ne morate puno oklijevati, jer u istom klubu postoji i skola jedrenja.

Kao i u drugim primorskih gradovima Crne Gore, i u Baru se mozete rekreirati ukoliko je Vasa pasija ronjenje. Iako su se donedavno ronjenjem bavili samo obuceni ronioci, specijalizovane policijske ekipe ili tek neki zaljubljenik u morske dubine, ronjenje kao sport u Baru je u sve vecem usponu. U Baru postoji nekoliko ronilackih klubova. U njima mozete pronaci iskusne instruktore sa licencama, koje garantuju uspjesnu obuku. Ukoliko ste vec iskusni ronilac, onda nabavka ili iznajmljivanje ronilacke opreme nece biti problem, te Vam samo ostaje da se konsultujete sa instruktorima, o tome koji su lokaliteti u Baru nazanimljiviji za ronjenje. Podmorje Bara izuzetno je interesantno za ronioce, jer je u barskom akvatoriju i na nesto vecoj udaljenosti od njega, na veoma malim dubinama, tokom XIX i XX vijeka potpoljeno nekoliko brodova. Takodje, na udaljenosti nesto vecoj od milju i po od barske obale, na 50 – tak metara dubine, prije nesto vise od 10. godina otkriven je jedrenjak iz XIX vijeka, koji je atraktivan kako za ronioce, tako i za druge zaljubljenike u more i njegove cari. Takodje, na rtu Volujica, koji zatvara barsku luku, i danas se nalaze olupine francuskog ratnog broda „Dogue“, koji je nesrecnim slucajem odvucen na dno 1915. godine. Osim pomenutih lokaliteta, u Baru ima veliki broj uvala, zalova, skrivenih hridi ili mozda jos uvijek neistrazenih pecina koje mozda tek cekaju na otrkivanje. Ukoliko ih upravo Vi zelite otkriti ili istraziti, onda predlazemo da se obratite barskom ronilackom klubu, i krenete u ekspediciju. Osim turistickog taksi – broda ili barke, gumenog camca ili nekog drugog plovnog sredstva, dobre volje i zelje za avanturom, malo da ce Vam sto, jos biti potrebno.

S druge strane, ako Vasa ocekivanja od ljetovanja nijesu projektovana velikom ambicijom, i traganjem za posebnom vrstom odmora, relaksirajte se igrajuci npr. odbojku na plazi. Za takvu vrstu zabave barske plaze nude idelane uslove. Ucinite to na najjednostavniji nacin, okupljajuci djecu ili prijatelje, ali i turiste koji se kupaju tik uz Vas. Podijelite se u parove, i zabava moze da pocne.

Kako ljetnji odmor treba da bude i jedan od ljepsih dogadjaja u Vasem sjecanju, sigurni smo da cete boravak u Baru pamtiti i po laganim setnjama dugackom barskom rivom uzivajuci u prijatnom povjetarcu, koji u predvecerje rastjeruje ljetnju vrelinu, a miris mora i kolorit mediteranskog rastinja sve Vas vise tjera da u tom gradu ostanete nekoliko dana duze.

Za turiste koji zude za ekoloskim pejzazima, netaknutim predjelima, i prirodom u punom znacenju te rijeci, predlazemo izlete do, npr: Skadarskog jezera, ili mjesta Virpazar i Crmnica. Takve izlete nije tesko organizovati, a najbolje je da se, ukoliko zudite za takvom vrstom relaksacije, o mogucnostima organizovanja izleta raspitate u Turistickoj organizaciji grada Bara, kod vlasnika privatnih kuca ili vila u kojima cete mozda odsjesti, kod Barana licno, ili da se na takav put uputite sopstvenim automobilom ili koristeci taxi ili turisticki kombi prevoz. U svakom slucaju, mogucnosti su mnogobrojne, a na Vama je samo da sto prije odlucite.

1 коментар:

  1. Fino si uradila,u pravu si Bar ima veliku ponudu sportskih aktivnosti,sviđaju mi se oni tereni pored mora,tenis...i taman malo da se osunčaš,i more pa kupanje...

    ОдговориИзбриши