петак, 8. мај 2009.

DOGAĐAJI U BARU

MASLINIJADA

Poselednjih godina Bar i Barani potrudili su se da obnove jos jednu, turisticki vaznu manifestaciju, kojoj su dali ime „Maslinijada“ , sto bi zapravo trebalo da predstavlja smotru proizvoda koje se dobijaju od ploda vocne autohtone vrste masline. Manifestacija „Maslinijada“ odrzava se u decembru i znacajna je po tome, jer posjetioci i turisti mogu uzivati gledajuci ali i degustirajuci: masline, cuveno barsko maslinovo ulje, agrume, manradine, pomorandze i druge proizvode tipicne za primorski predio, a posebno za podrucje koje obuhvata opstina Bar. Uz kulturno zabavni program, „Maslinijadu“ udopunjuje i izlozba tradicionalnih narodnih nosnji koje su se nekada odjevane u Baru i njegovoj okolini.

GITARIJADA

Manifestacija novijeg datuma, koja se u Baru odrzava u januaru. Barska „Gitarijada“ zapravo je vise, zimska skola gitare, koja ima za cilj okupljanje najboljih mladih gitarista i profesora iz zemlje i okruzenja. Osim revijalnog, manifestacija ima i takmicarski karakter.

BARSKI LJETOPIS

Zasigurno to je najvaznija kulturna manifestacija u Baru uopste. „Barski ljetopis“ , odrzava se od 1988. godine, tokom jula i avgusta mjeseca. To je zapravo multimedijalni festival raznovrsnih sdarzaja koji ukljucuje: odrzavanje pozorisnih predstava, pozorosrisnih trupa iz zemlje i inostranstva, likovne izlozbe, knjizevne veceri, koncerte duhovne i klasicne muzike... Programi „Barskog ljetopisa“ se odrzavaju na razlicitim uglavnom montaznim scenama na nekoliko lokacija u gradu. Interesantno je pomenuti i da je od 2003. godine u program „Barskog ljetopisa“ uvrsten i „Mediteranski sajam knjiga“, koji ima za cilj promociju prostora i grada u kojem je nastao prvi, pisani slovenski spomenik „Barski rodoslov“.

DANI EKOLOGIJE, TURIZMA I KULTURE

Odrzava se u mjestu Murici, nadomak Skadraskog jezera. To je manifestacija novijeg datuma. Cilj „Dana ekologije turizma i kulture“ je promocija turizma na Skadarskom jezeru i okolini.

Нема коментара:

Постави коментар