субота, 9. мај 2009.

LOKALNE ATRAKCIJE GRADA BARA

Akvadukt se nalazi sa sjeverne strane Starog Bara. Izgrađen je u vrijeme Turaka (XVII vijek) i služio je da se u grad dovede voda sa izvorišta udaljenog oko 3 km. Konstrukcija se sastoji od 17 većih lukova različitih raspona, koji se oslanjaju na isto toliki broj masivnih stubova. Na gornjoj površini akvadukta formiran je kanal u koji su postavljene medjusobno povezane keramičke cijevi (prečnika oko 12 cm. i dužine 30 cm.). Gradjen je od lomljenog i grubo tesanog kamena. Sličan mostu, predstavlja impozantan spomenik, jedini te vrste u Crnoj Gori. Akvadukt je obnovljen poslije zemljotresa 1979. godine pa se i danas može staviti u funkciju. Akvadukt

HIDROARHEOLOŠKI LOKALITET BIGOVICA nalazi se u neposrednoj blizini barske luke. Riječ je o prirodnoj uvali koja je od III v. p.n.e. do XVI v. n.e. korišćena kao zimsko pristanište, jer je zaštićena od sjeverozapadnog vjetra (bure) i djelimično od juga. Na ovom lokalitetu potvrđeni su ostaci antičkog brodoloma iz IV vijeka kao i mnogobrojni ostaci amfora i drugog arheološkog materijala koji sežu do XVI vijeka.

CRKVA Sv. TEKLE nalazi se zapadno od Sutomora, na kilometar od mora. Izgradjena je u XIV vijeku. U njoj postoje dva oltara, u oltarskoj apsidi pravoslavni, a uz južni zid se nalazi katolički oltar. U crkvi su istovremeno vršili bogosluženje i pravoslavni i katolički sveštenici. Ispred crkve nalazi se groblje pripadnika obije vjeroispovijesti.

sv. Tekla
Selo Gornja Brca Specifična arhitektonsko ambijentala lokacija sa divnim kamenim kulama sa voltovima, u kojima se susrijeću materijali kamen, drvo i gvožde udaljena nekoliko stotina metara od sutomorske plaže. Ovo mjesto je bilo toliko privlačno da su u njemu još u 18 vijeku dolazile da ljetuju mletačke kontese. Danas su prekrasne palate u Gornjoj Brci napuštene i zaboravljene.

Нема коментара:

Постави коментар